1. Caracteristicile competitiei MARATON “BATE TOACA”:
Evenimentul din Durau de pe data de 29.06.2019 reprezinta o competitie outdoor, cu un puternic caracter montan. Traseele sunt marcate cu marcaj turistic in proportie de 90%, iar in zonele in care acesta lipseste sau este deteriorat se intervine cu mijloace specifice de directionare (banda plastic, indicator carton,spray colorat etc.). Vom intalni si portiuni scurte neamenajate si neprotejate, drumuri publice si forestiere, pante cu inclinare mare si zone accidentate etc. Segmente din traseu trec prin localitati, pajisti, zone impadurite si taieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, vai, grohotisuri, jnepenisuri etc). Toate acestea necesita din partea participantului experienta si cunostinte speciale cum ar fi:

 • sa aiba cel putin o experienta generala despre munte
 • sa aiba abilitatea sa parcurga in siguranta un traseu intr-o zona alpina
 • sa fie indeajuns de experimentat sa parcurga un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe)
 • sa aiba un bun simt al directiei in teren montan chiar si in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa. Aceasta inseamna ca fiecare participant sa fie capabil sa foloseasca informatiile despre trasee pentru a ajunge in siguranta
 • sa cunoasca regulile de comportament in caz de pericol si urgenta in zona montana
 • sa dea dovada de fair play si prietenie si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere
 • trebuie sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiei,mediul si conditiile in care se desfasoara aceasta
 • sa stie si sa tina cont de faptul ca niciun premiu nu este mai presus de sanatatea si de viata lui sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta atunci cand simte sau observa un pericol

2. MARATONUL “BATE TOACA” 2019 este o competitie de alergare montana, contracronometru, individuala care cuprinde doua probe care se desfasoara simultan: CURSA VERTICALA si CURSA BATE TOACA.
3. TRASEU:
3.1. CURSA VERTICALA: lungime aprox. 18 km cu diferenta pozitiva de nivel de aprox. 1300 m: camping Leon-statiunea Durau-Cabana Fantanele-Cascada Duruitoare-Cabana Dochia-Cabana Meteo-Cabana Fantanele-statiunea Durau-camping Leon.
3.2. CURSA BATE TOACA (proba inclusa in Circuitul Carpatilor): lungime aprox. 34 km cu diferenta de nivel pozitiva de aprox. 2500 m: camping Leon-statiunea Durau-Cabana Fantanele-Poiana Nican-Cascada Duruitoare-Piatra Lacramata-Cabana Dochia-traseu turistic Poiana Maicilor (complet)-statiunea Izvorul Muntelui-Traseu turistic jgheabul cu Hotar (complet)- Cabana Dochia-Vf. Lespezi-Cabana Meteo-varful Toaca-traseu turistic  Fantanele (complet)-statiunea Durau-camping Leon.
3.3. Traseele publicate pot suferi modificari din diferite motive care includ conditii meteo, siguranta, restrictii de circulatie etc.
Detalii suplimentare privind locul de start/sosire le puteti gasi la rubrica INFO UTILE

4. CATEGORII:
4.1. Concursul se adreseaza celor care au implinit varsta de 18 ani pana la data de 29.06.2019 si sunt apti medical pentru acest tip de efort. In acest sens, fiecare concurent va completa la fata locului declaratia de responsabilitate. La CURSA VERTICALA se pot inscrie si persoanele sub 18 ani care vor avea implinita varsta de cel putin 16 ani pana la data de 29.06.2019, numai cu declaratia de responsabilitate a parintelui/tutorelui care va fi prezent la validarea in secretariatul concursului. In lipsa parintelui/tutorelui, concurentul minor va avea asupra lui declaratia de responsabilitate a parintelui/tutorelui, autentificata de un notar public.

4.2. Categorii CURSA BATE TOACA:

 • Feminin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
 • Masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
 • Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului

4.3. Categorii CURSA VERTICALA:

 • Feminin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
 • Masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
 • Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului

IMPORTANT: Categoriile unde vor fi mai putin de 5 participanti se vor asimila cu categoria imediat inferioara. Organizatorii isi rezerva dreptul de a alege participantii precum si de a-i indruma pe acestia in alegerea probei de concurs.
5. INSCRIEREA IN CONCURS:
5.1. Pentru inscrierea online se va utiliza formularul afisat pe site. Validarea inscrierii se face dupa plata taxei de participare.
5.2. Taxa de participare este aceeasi pentru ambele probe:
– pana in data de 21 mai 2019 inclusiv: 130 lei
– perioada 22 mai – 14 iunie 2019: 150 lei

Plata taxei se va face la valoarea din ziua transferului bancar, in contul:

   • Asociatia “Sport.Natura”
   • C.I.F. : 33058700
   • Cont : RO16BRDE280SV48826782800
   • Mentiune plata : “Nume/Prenume – taxa concurs”

5.3. Se vor face inscrieri la fata locului doar in ziua de vineri 28.06.2019, in limita numerelor de concurs, taxa de participare fiind de 150 lei. Concurentii inscrisi la fata locului nu vor primi tricoul concursului dar vor beneficia de toate celelalte facilitati incluse in taxa de participare precizate la punctul 5.5.
NOTA: Nu se mai fac inscrieri online dupa data de 14.06.2019. IN ZIUA CONCURSULUI NU SE FAC INSCRIERI.
5.4.  Pentru persoanele care au peste 60 de ani sau implinesc aceasta varsta pana la data concursului, participarea este GRATUITA.
5.5. Taxa de participare include:

 • tricoul concursului
 • numarul de concurs
 • diploma
 • medalia
 • pasta party
 • energizante, hidratare, revitalizare pe trasee si la sosire
 • facilitati zona start/sosire (campare cort, toalete, dusuri)

5.6. In caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau in cazul anularii competitiei provocate de o situatie de forta majora sau de motive care nu depind de organizator, TAXA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.
6. ECHIPAMENT:
6.1. Echipament obligatoriu CURSA VERTICALA: incaltaminte adecvata tip trail-running, borseta sau rucsac, bidon pt. minimum 0.5 litri lichide, haina ploaie si numarul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori)
6.2. Echipament obligatoriu CURSA BATE TOACA: incaltaminte adecvata tip trail-running, borseta sau rucsac, bidon pt. minimum 0.5 litri lichide, haina ploaie, pantalon lung, telefon mobil, caciula/bandana si numarul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).
6.3. Echipament recomandat: bete trekking, fluier, telefon, folie supravietuire.
6.4. In functie de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renuntare sau adaugare) iar acest lucru va fi anuntat la sedinta tehnica.
7. NUMAR DE CONCURS / ACREDITARE:
7.1. Numarul de concurs va fi primit in momentul validarii inscrierii, dupa ce participantul a completat si semnat declaratia de responsabilitate si a platit contravaloarea taxei de inscriere.
7.2. Numarul de concurs trebuie purtat vizibil pe toata durata cursei.
7.3. Numarul nu trebuie sa fie taiat sau modificat sub nicio forma. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.
7.4. Numarul de concurs tine loc si de acreditare, acesta transmite fiecarui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la pasta party care va avea loc dupa cursa.
8. VALIDARE / SEDINTA TEHNICA:
8.1. Validarea inscrierilor va avea loc cu o zi inaintea competitiei intre orele 18.00-24.00 si sambata dimineata intre orele 6.00 si 7.30.
8.2. Sedinta tehnica va avea loc in seara dinaintea cursei cu incepere de la ora 20.00. Inainte de start va avea loc un briefing unde se vor transmite noutati si modificari aparute.
8.3. Secretariatul concursului se va afla in campingul Leon respectiv zona start/sosire.
9. CRONOMETRAJ:Cronometrajul se va face la secunda.
10. STARTUL:

 • 29 iunie 2019, ora 9.00, camping Leon – statiunea Durau – judetul Neamt;
 • Zona de start se deschide cu 60 minute inaintea plecarii in cursa si va fi deschisa timp de 15 minute dupa start. Cei care au pierdut startul si vor pleca in cursa in aceste 15 minute trebuie sa anunte oficialii de la start si cronometrajul se va face in acord cu ora oficiala de start. Participantii care vor lua startul dupa cele 15 minute nu vor fi luati in considerare in clasament.

11. PUNCTE DE CONTROL:
Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificati. Numarul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat in ordinea sosirii la fiecare punct de control.
12. TIMPI LIMITA:
12.1. Timpi limita la CURSA BATE TOACA:

 • T1 – 3h 30 minute la Cabana Dochia, dupa prima urcare (aprox. 10 km de la start);
 • T2 – 8h la Sosire.

12.2. Timp limita la CURSA VERTICALA:

 • T1 – 4h la Cabana Dochia, dupa prima urcare (aprox. 10 km de la start);
 • T2 – 6h la Sosire.

12.3. Orice modificare a timpilor limita va fi anuntata inainte de plecarea in cursa.
12.4. Participantii trebuie sa treaca prin aceste puncte pana la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranta, vor fi opriti si indrumati sa se retraga spre zone sigure.
12.5. Participantii care nu se incadreaza in timpii limita sunt obligati sa predea numarul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limita.
13. SOSIREA: Linia de sosire este comuna cu cea de start, fiind amplasata in campingul Leon.
14. OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSA:
14.1. Organizatorul isi rezerva dreptul de a opri un participant daca s-a accidentat dupa start iar starea nu-i mai permite sa continue cursa sau in cazuri exceptionale.
14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat sa anunte organizatorul  la unul din urmatoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunand la numarul de urgenta care va fi anuntat la sedinta tehnica si/sau notat pe numarul de concurs.
14.3. Neanuntarea retragerii din cursa duce la o operatiune de cautare si salvare pe cheltuiala participantului implicat.
14.4. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
14.5. Orice participant care se retrage din cursa va fi ajutat sa aleaga cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii. Exceptie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
15. CONSERVAREA NATURII:
MARATONUL “BATE TOACA” se desfasoara in aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din Romania: PARCUL NATIONAL CEAHLAU. Lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator va atrage dupa sine DESCALIFICAREA SI NEPOSIBILITATEA PARTICIPARII LA VIITOARELE EDITII “BATE TOACA“.
16. SUPORTERI / AJUTOR:
16.1. Suporterii pot incuraja orice competitor cu conditia sa respecte regulile de circulatie, indicatiile autoritatilor si/sau  ale oficialilor si sa nu impiedice desfasurarea competitiei. Pe parcursul traseului nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) exceptie facand asistenta acordata in punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi si alte alimente sau lichide in afara celor oferite de organizatori.
16.2. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apa, alimente, accesorii, etc.
17. ALTE REGULI:
17.1. Traseul de concurs nu este inchis altor participanti la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turisti, animale si altii). Acest fapt atrage asupra participantilor obligatia de a respecta regulile de conduita in trafic impuse de lege. Orice accident provocat si/sau in care au fost implicati participanti la MARATONUL “BATE TOACA”, survenit in timpul desfasurarii acestuia din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege, va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.
17.2. Fiecare competitor are obligatia sa urmeze traseul oficial, sa respecte indicatiile arbitrilor, sa nu foloseasca scurtaturi sau alte avantaje similare.
17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play si sa permita unui concurent mai rapid sa treaca in fata sa fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta unui competitor aflat in dificultate si care ii solicita aceasta.
17.4. Traseele sunt neamenajate si neprotejate de aceea exista un risc de ranire si/sau deces din pericolele obisnuite pentru competitiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stanci, copaci, oameni, alte obiecte, caderi, alunecari, rani provocate de caldura, insolatie, deshidratare, arsuri, rau de altitudine, caderi de pietre, pamant, grindina, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.
18. PENALIZARI:
18.1. Penalizare 30 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu (penalizarea se aplica pentru fiecare obiect)
18.2. Penalizare 60 minute: primirea de asistenta din exterior in afara zonelor amenajate.
18.3. Descalificare:

 • nerespectarea regulilor competitiei
 • dopingul
 • scurtarea traseului
 • modificarea numarului de concurs
 • lasarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator
 • lipsa de fair-play fata de participanti, oficiali, public etc.

19. CONTESTATII:
19.1. Orice participant poate face contestatie impotriva altui participant care nu a respectat regulile competitiei sau impotriva deciziei oficialilor.
19.2. Contestatia scrisa impreuna cu o taxa de 200 lei se va depune la secretariatul concursului in maxim 15 minute de la afisarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestatiilor se va face in urmatoarele 60 de minute.
19.3. Taxa va fi inapoiata petentului, daca contestatia va fi acceptata.
20. PREMIEREA:
20.1. Toti concurentii care trec linia de sosire vor intra in posesia medaliei “BATE TOACA” si a diplomei de participare electronice.
20.2. Premiere CURSA VERTICALA: premii in bani pentru locurile 1,2 si 3 open Feminin si Masculin

20.3. Premiere CURSA BATE TOACA: premii in bani pentru locurile 1,2 si 3,  pe categorii de varsta, Feminin si Masculin

Prin inscriere, plata si participare fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile prezentului regulament, isi asuma riscurile care decurg din participarea la MARATONUL “BATE TOACA” 2019 si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante  relevante ca: schimbarea vremii, trafic, conditii meteo, zona in care se afla, echipament.

CIRCUITUL CARPATILOR – ALERGARE MONTANA:
1. Cursele parte din Circuit sunt impartite pe 3 categorii competitionale: Individual, Echipe si Nocturne. Pentru a vedea toate competitiile si probele care fac parte din www.circuitulcarpatilor.ro (site in lucru).
2. CURSA BATE TOACA din cadrul Maratonului„Bate Toaca” este inclusa in „Circuitul Carpatilor”
3. Se vor face clasamente pe categorii: Individual, echipe si curse nocturne. La fiecare categorie se vor puncta cele mai bune jumatate + 1 din competitiile inscrise in calendarul Circuitului.
4. Pentru toti cei care participa la mai mult de jumatate + 1 din competitii se vor acorda puncte bonus, astfel:

 • 15 puncte pentru fiecare prima si a doua cursa peste limita de jumatate+1
 • 25 puncte pentru fiecare a treia si a patra cursa peste limita de jumatate+1
 • 50 puncte pentru urmatoarele curse

Exemplu: Categoria individual are in calendar 14 curse, limita de jumatate+1, este de 8 curse. Daca un sportiv participa la 13 curse, punctajul lui final va fi o suma a urmatoarelor:

 • a. cele mai bune 8 rezultate din cele 13 curse
 • b. 15 + 15 puncte bonus pentru cursele a noua si a zecea
 • c. 25 + 25 puncte bonus pentru cursele a unsprezecea si a doisprezecea
 • d. 50 puncte bonus pentru cursa a treisprezecea

5. Punctaj echipe:
5.1. La categoria „Echipe” punctele se acorda astfel: 100, 90, 80, 75, 70, 68, 66, 64, 62, 60 pct. (pentru locul 10), 58, 56, 54, 52, 50, 48, 46, 44, 42, 40 pct. (pentru locul 20), 39, 38, 37, 36, 35, 34, 33, 32, 31, 30 pct. (pentru locul 30), 29, 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20 pct. (pentru locul 40), 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10 pct. (pentru locul 50), 9, 8, 7, 6, 5 pct. pentru locul 55 si pentru toti participantii care au incheiat cursa in timpul limita. Doua puncte pentru toti cei care au luat startul, dar nu au incheiat cursa.
5.2. Punctele se acorda dupa ordinea in clasamentele competitiei, OPEN masculin si feminin. Echipele de mixt primesc punctele din clasamentul OPEN masculin. Sportivii din aceiasi echipa primesc acelasi numar de puncte.
5.3. Clasamentele finale ale Circuitului Carpatilor – Echipe se vor face individual, masculin si feminin.
6. Punctaj Curse nocturne
6.1. La categoria „Curse nocturne” punctele se acorda astfel: 100, 90, 80, 75, 70, 68, 66, 64, 62, 60 pct.(pentru locul 10), 58, 56, 54, 52, 50, 48, 46, 44, 42, 40 pct. (pentru locul 20), 39, 38, 37, 36, 35, 34, 33, 32, 31, 30 pct. (pentru locul 30), 29, 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20 pct. (pentru locul 40), 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10 pct. (pentru locul 50), 9, 8, 7, 6, 5 pct. pentru locul 55 si pentru toti participantii care au incheiat cursa in timpul limita. Doua puncte pentru toti cei care au luat startul, dar nu au incheiat cursa.
6.2. Punctele se acorda dupa ordinea in clasamentele competitiei, OPEN masculin si feminin.
6.3. Clasamentele finale ale Circuitului Carpatilor – Curse nocturne se vor face individual, masculin si feminin.
7. Punctaj Individual
7.1. Pentru acordarea punctelor va fi luata in calcul proba care conteaza pentru Circuitul Carpatilor. In calcularea coeficientului de cursa sunt luate in considerare, lungimea cursei, diferenta de nivel si numarul de participanti, astfel: Nr. km + diferenta de nivel/100) x 10 + nr. participanti proba = coeficientul cursei
7.2. Pentru acuratete, coeficientul de cursa se va calcula dupa momentul startului.
7.3. Daca valoarea coeficientului de cursa este intre 0 si 500, punctajul incepe de la un maxim de 100 puncte si se acorda conform tabelului de mai jos.
7.4. Daca valoarea coeficientului de cursa este intre 501 si 1000, punctajul incepe de la un maxim de 150 puncte si se acorda conform tabelului de mai jos.
7.5. Daca valoarea coeficientului de cursa este peste 1000, punctajul incepe de la un maxim de 200 puncte si se acorda conform tabelului de mai jos:

loc maxim 100pct. maxim 150pct. maxim 200pct.
1  100  150  200
2  90  135 180
3  80  120  160
4  75  110  145
5 70  100  130
6  68  95  120
7  66  90  115
8  64  85  110
9  62  80  105
10  60  78  100
11  58  76  95
12  56  74  90
13  54  72  88
14  52  70  86
15  50  68 84
16  48  66  82
17  46  64  80
18  44 62  78
19  42  60  76
20 40  58  74
21  39  56  72
22  38  54  70
23  37  52  68
24  36  51  66
25  35  50  65
26  34  49  64
27  33  48  63
28  32  47  62
29  31  46  61
30  30  45  60
31  29  44  59
32  28  43  58
33  27  42  57
34  26  41  56
35  25  40  55
36  24  39  54
37  23  38  53
38  22  37  52
39  21  36  51
40  20  35  50
41  19  34  49
42  18  33  48
43  17  32  47
44  16  31  46
45  15  30  45
46  14  29  44
47  13  28  43
48  12  27  42
49  11  26  41
50  10  25  40
51  9  24  39
52  8  23  38
53  7  22  37
54  6  21  36
55  5  20  35
56  5  19  34
57  5  18  33
58  5  17  32
59  5  16  31
60  5  15  30
61  5  14  29
 62  5  13  28
 63  5  12  27
 64  5  11  26
 65  5  10  25
 66  5  9  24
 67  5  8  23
 68  5  7  22
 69  5  6  21
 70  5  5  20
 71  5  5  19
 72  5  5  18
 73  5  5  17
 74  5  5  16
 75  5  5  15
76  5  5  14
 77  5  5  13
 78  5  5  12
 79  5  5  11
 80  5  5  10
 81  5  5  9
 82  5  5  8
 83  5  5  7
 84  5  5  6
 85  5  5  5

7.6. Cinci puncte vor primii si toti ceilalti participantii care au incheiat cursa in timpul limita. Doua puncte pentru toti cei care au luat startul, dar nu au incheiat cursa.
7.7. Punctele se acorda dupa ordinea in clasamentele competitiei, OPEN masculin si feminin.
7.8. Se fac doua clasamentele finale ale Circuitului Carpatilor – Individual, masculin si feminin.

CONTACTEAZĂ-NE!

Cauta