Skip to content

Regulament 2023

1. Caracteristicile competitiei MARATON BATE TOACA:
Evenimentul din Durau de pe data de 15 iulie 2023 reprezinta o competitie 100% outdoor, cu un puternic caracter montan care se desfasoara in interiorul Parcului National Ceahlau. Traseele sunt marcate cu marcaj turistic, iar in zonele in care acesta lipseste sau este deteriorat se intervine cu mijloace specifice de directionare (banda plastic,steguleț, indicator carton, direcționare cu voluntari.). Vom intalni si portiuni scurte neamenajate si neprotejate, drumuri publice si forestiere, pante cu inclinare mare si zone accidentate etc. Segmente din traseu trec prin pajisti, zone impadurite si taieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, vai, grohotisuri, jnepenisuri etc). Toate acestea necesita din partea participantului experienta si cunostinte speciale cum ar fi:
• sa aiba cel putin o experienta generala despre munte
• sa aiba abilitatea sa parcurga in siguranta un traseu intr-o zona alpina
• sa fie indeajuns de experimentat sa parcurga un traseu alpin dificil (ex. un pasaj de corzi fixe)
• sa aiba un bun simt al directiei in teren montan chiar si in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa. Aceasta inseamna ca fiecare participant sa fie capabil sa foloseasca informatiile despre trasee pentru a ajunge in siguranta
• sa cunoasca regulile de comportament in caz de pericol si urgenta in zona montana
• sa dea dovada de fair play si prietenie si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere
• trebuie sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiei,mediul si conditiile in care se desfasoara aceasta
• sa stie si sa tina cont de faptul ca niciun premiu nu este mai presus de sanatatea si de viata lui sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta atunci cand simte sau observa un pericol.
2. MARATONUL BATE TOACA 2023 este o competitie de alergare montana, contracronometru, individuala, care cuprinde doua probe : CURSA DOCHIA si CURSA BATE TOACA.
3. TRASEE:
3.1. CURSA DOCHIA: lungime aprox. 18 km cu diferenta de nivel pozitiva de aprox. 1500 m: curtea Manastirii Durau (Centrul Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastrul) – sediu Salvamont – traseu banda rosie – Cabana Fantanele – traseu triunghi galben – Poiana Viezuri – traseu cruce rosie – cascada Duruitoare – traseu cruce rosie – Cabana Dochia – traseu bandă roșie – Vf. Lespezi – Cabana Meteo – traseu punct roșu urcare/coborare scări Vf. Toaca – traseu banda rosie – Cabana Fantanele – traseu banda roșie – Manastirea Durau.
3.2. CURSA BATE TOACA (proba inclusa in Circuitul Carpatilor de Alergare Montana): lungime aprox. 31 km cu diferenta de nivel pozitiva de aprox. 2700 m: curtea Manastirii Durau (Centrul Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastrul) – sediu Salvamont – traseu banda rosie – Cabana Fantanele – traseu triunghi galben – Poiana Viezuri – traseu cruce rosie – cascada Duruitoare – traseu cruce rosie – Cabana Dochia – traseu banda rosie – Poiana Maicilor – statiunea Izvorul Muntelui – traseul Jgheabul cu Hotar pe marcaj triunghi albastru – Cabana Dochia – traseu bandă roșie – Vf. Lespezi – Cabana Meteo – traseu punct roșu urcare/coborare scări Vf. Toaca – traseu banda rosie – Cabana Fantanele – traseu banda roșie – Manastirea Durau..
3.3. Traseele publicate pot suferi modificari din diferite motive care includ conditii meteo, siguranta, restrictii de circulatie etc.
4. CATEGORII DE VARSTA:
4.1. Concursul se adreseaza celor care au implinit varsta de 18 ani pana la data de 15.07.2023 si sunt apti medical pentru acest tip de efort. In acest sens, fiecare concurent va completa la fata locului declaratia de responsabilitate si va prezenta un act de identitate.
4.2. Categorii CURSA BATE TOACA:
feminin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50-59 ani, 60 plus
4.3. Categorii CURSA DOCHIA:
feminin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus
masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50-59 ani, 60 plus
• Va fi luata in considerare varsta implinita la data concursului
• IMPORTANT: Categoriile unde vor fi mai putin de 5 participanti se vor asimila cu categoria imediat inferioara sau superioara.
5. INSCRIEREA IN CONCURS:
5.1. Pentru inscriere se va utiliza formularul afisat pe site. Validarea inscrierii se face dupa ce un reprezentant al organizatorului va analiza experienta montana a fiecarui solicitant in parte. Plata contributiei de participare se va face doar dupa publicarea numelui solicitantului in tabelul de la rubrica CONCURENTI de pe site-ul competitiei. Organizatorii isi rezerva dreptul de a alege participantii precum si de a-i indruma pe acestia in alegerea probei de concurs.
5.2. Contributia de participare este aceeasi pentru ambele probe: 170 de lei.
Plata contributiei se va face in contul:
• Asociatia “Sport.Natura”
• I.F. : 33058700
• Cont : RO16BRDE280SV48826782800
• Mentiune plata : “Nume/Prenume – contributie concurs”
5.3.Termenul limita de inscriere este 5 iulie 2023.Tot pana la aceasta data trebuie facuta dovada transferului bancar. Ulterior acestei perioade cererile de inscriere in concurs precum si viramentele nu mai pot fi luate in considerare. Persoanele inscrise care pana la data de 5 iulie nu au facut plata contributiei de participare, vor fi eliminati din lista concurentilor.
5.4. In caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau in cazul anularii competitiei provocate de o situatie de forta majora sau de motive care nu depind de organizator, CONTRIBUTIA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.
8. ECHIPAMENT:
6.1. Echipament obligatoriu CURSA DOCHIA: incaltaminte adecvata tip trail-running, borseta sau rucsac, bidon pt. minim 0.5 litri lichide plin la start, telefon, folie supravietuire, haina ploaie si numarul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).
6.2. Echipament obligatoriu CURSA BATE TOACA: incaltaminte adecvata tip trail-running, borseta sau rucsac, bidon pt. minim 0.5 litri lichide plin la start, haina ploaie, folie supravietuire, telefon si numarul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).
6.3. Echipament recomandat: bete trekking, fluier.
6.4. In functie de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renuntare sau adaugare) iar acest lucru poate fi anuntat la locul de desfasurare al concursului. Echipamentul va fi verificat la intrarea in zona de start.
9. NUMAR DE CONCURS / ACREDITARE:
7.1. Numarul de concurs va fi primit la fata locului, dupa ce participantul va fi completat si semnat declaratia de responsabilitate.
7.2. Numarul de concurs trebuie purtat vizibil pe toata durata cursei.
7.3. Numarul nu trebuie sa fie taiat sau modificat sub nicio forma. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.
7.4. Numarul de concurs tine loc si de acreditare. Acesta transmite fiecarui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a participa la pasta party care va avea loc dupa cursa.

8. RIDICARE KIT / SEDINTA TEHNICA:
8.1. Ridicarea kiturilor de concurs va avea loc cu o zi inaintea competitiei (14.07.2023) intre orele 18.00-24.00 si in dimineata concursului (15.07.2023) intre orele 6.00 si 8.00.
8.2. Sedinta tehnica va avea loc online sau la fata locului, in seara dinaintea cursei, incepand cu ora 20.00. Inainte de start poate avea loc un briefing unde se vor transmite noutati si modificari aparute.
8.3. Secretariatul concursului se va constitui in statiunea Durau in apropierea zonei start/sosire.
9. CRONOMETRAJ: se va face la secunda.
10. STARTUL: 15 iulie 2023, ora 09.00, curtea Manastirii Durau – Centrul Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastrul -statiunea Durau – judetul Neamt;
• Zona de start se deschide cu 30 minute inaintea plecarii in cursa si va fi deschisa timp de 10 minute dupa start. Cei care au pierdut startul si vor pleca in cursa in aceste 10 minute trebuie sa anunte oficialii de la start. Participantii care vor lua startul dupa cele 10 minute nu vor fi luati in considerare in clasament.
11. PUNCTE DE CONTROL:
Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participantii care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificati. Numarul de concurs al fiecarui competitor poate fi notat in ordinea sosirii la fiecare punct de control.
12. TIMPI LIMITA:
12.1. CURSA BATE TOACA:
• T1 – 3 ore 30 min la Cabana Dochia;
• T2 – 8 ore la Sosire.
12.2. CURSA DOCHIA:
• T1 – 4 ore la Cabana Dochia;
• T2 – 7 ore la Sosire.
12.3. Orice modificare a timpilor limita va fi anuntata inainte de plecarea in cursa.
12.4. Participantii trebuie sa treaca prin aceste puncte pana la orele fixate, altfel, pentru propria lor siguranta, vor fi opriti si indrumati sa se retraga spre zone sigure.
12.5. Participantii care nu se incadreaza in timpii limita vor preda numarul de concurs arbitrilor din punctul de control la care a fost stabilit timpul limita. Retragerea din cursa va fi notata pe foaia de arbitraj. Numarul de concurs va fi returnat ulterior la sosire.
12.6 Concurentii de la Cursa Bate Toaca care in timpul cursei vor să treacă la cursa Dochia, pot face acest lucru in punctul de la Cabana Dochia, dupa prima urcare, la km 10. Locul in clasament va fi calculat la cursa scurtă, cu timp de Finish dar sub linia care inchide clasamentul de drept.

13. SOSIREA: Linia de sosire este comuna cu cea de start, fiind amplasata in curtea Manastirii Durau – Centrul Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastrul.
14. OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSA:
14.1. Organizatorul isi rezerva dreptul de a opri un participant daca s-a accidentat dupa start iar starea nu-i mai permite sa continue cursa sau in cazuri exceptionale.
14.2. Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv, este obligat sa anunte organizatorul la unul din urmatoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunand la numarul care va fi anuntat la sedinta tehnica si/sau notat pe numarul de concurs.
14.3. Neanuntarea retragerii din cursa duce la o operatiune de cautare si salvare pe cheltuiala participantului implicat.
14.4. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
14.5. Orice participant care se retrage din cursa va fi ajutat sa aleaga cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii. Exceptie fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
15. CONSERVAREA NATURII:
MARATONUL BATE TOACA se desfasoara in aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din Romania: PARCUL NATIONAL CEAHLAU. Abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator va atrage dupa sine DESCALIFICAREA SI IMPOSIBILITATEA PARTICIPARII LA VIITOARELE EDITII .
16. SUPORTERI / AJUTOR:
16.1. Suporterii pot incuraja orice competitor cu conditia sa respecte regulile de circulatie, indicatiile autoritatilor si/sau ale oficialilor si sa nu impiedice desfasurarea competitiei. Pe parcursul traseului nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.) exceptie facand asistenta acordata in punctele de realimentare amenajate unde competitorii pot primi si alte alimente sau lichide in afara celor oferite de organizatori.
16.2. Asistenţa între concurenţi este permisă şi în afara zonelor special amenajate. Prin asistenţă se înţelege susţinerea cu apa, alimente, accesorii, etc.
17. ALTE REGULI:
17.1. Traseul de concurs nu este inchis altor participanti la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turisti, animale si altii). Acest fapt atrage asupra participantilor obligatia de a respecta regulile de conduita in trafic impuse de lege. Orice accident provocat si/sau in care au fost implicati participanti la MARATONUL BATE TOACA, survenit in timpul desfasurarii acestuia din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege, va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.
17.2. Fiecare competitor are obligatia sa urmeze traseul oficial, sa respecte indicatiile arbitrilor, sa nu foloseasca scurtaturi sau alte avantaje similare.
17.3. Orice competitor trebuie sa dea dovada de fair-play si sa permita unui concurent mai rapid sa treaca in fata sa fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta unui competitor aflat in dificultate si care ii solicita aceasta.
17.4. Traseele sunt neamenajate si neprotejate de aceea exista un risc de ranire si/sau deces din pericolele obisnuite pentru competitiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stanci, copaci, oameni, alte obiecte, caderi, alunecari, rani provocate de caldura, insolatie, deshidratare, arsuri, rau de altitudine, caderi de pietre, pamant, grindina, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.
18. PENALIZARI:
18.1. Penalizare 30 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu (penalizarea se aplica pentru fiecare obiect)
18.2. Penalizare 60 minute: primirea de asistenta din exterior in afara punctelor de control.
18.3. Descalificare:
• nerespectarea regulilor competitiei
• dopingul
• scurtarea traseului
• modificarea numarului de concurs
• abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee si/sau distrugerea deliberata a mediului inconjurator
• lipsa de fair-play fata de participanti, oficiali, public etc.
19. CONTESTATII:
19.1. Orice participant poate face contestatie impotriva altui participant care nu a respectat regulile competitiei sau impotriva deciziei oficialilor.
19.2. Contestatia scrisa se va depune la secretariatul concursului in maxim 15 minute de la afisarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestatiilor se va face pana la festivitatea de premiere.
20. PREMIEREA: Toti concurentii care trec linia de sosire vor intra in posesia medaliei BATE TOACA .Toți concurentii ocupanti ai locurilor 1,2 si 3 de la toate categoriile de varsta precum si cei de la locurile 1,2 și 3 Open, de la ambele probe, vor intra in posesia trofeelor și a bunurilor ce constau in pachete ( test pack ) de nutritie sportiva.
21. Acordarea punctajului pentru clasamentul Circuitului Carpatilor de Alergare Montana se face conform regulamentului acestuia care poate fi consultat accesand linkul: https://www.circuitulcarpatilor.org/clasament.html.
22. Prin inscriere, achitarea contributiei si participare fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile prezentului regulament, isi asuma riscurile care decurg din participarea la MARATONUL BATE TOACA 2023 si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, trafic, conditii meteo, zona in care se afla, echipament.

Organizatori: Direcția Județeană de Sport Neamț și Asociatia Sport.Natura Piatra Neamț